Circus Sijm

Een circus in de stad is voor veel kinderen een magisch iets. Het veld waar normaal gesproken honden worden uitgelaten staat ineens vol met caravans, aanhangers en vrachtwagens. Een grote blauw-gele tent wordt door groep circusartiesten opgezet, lampjes worden opgehangen en kippen die bij de caravans scharrelen. Helaas dreigt deze magie te verdwijnen, op dit moment zijn er minder dan twintig circusgezelschappen in Nederland. Hoewel het aantal Circussen verminderd, gaat Circus Sijm onverminderd door. Het circus toert ieder jaar van stad naar stad en jaarlijks komen er wel 100.000 bezoekers af op de shows van het circus.

Als fotograaf was ik nieuwsgierig naar de sfeer achter de schermen. Hoe is het om als circusartiest mee te reizen en om in verschillende steden op te treden voor een steeds wisselend publiek? Ik trof Alex Sijm, die toen de circusdirecteur was, in Wormerveer voor deze fotoserie. Het circus was hier neergestreken om als wintercircus shows op te voeren.

De dag begon vroeg, want er moest geoefend worden voor de grote shows. Het was koud die dag, dus stonden er grote gaskachels om de circustent te verwarmen. Het veld waar het circus was opgebouwd stond gevuld met caravans, waar de circusartiesten in verbleven. Hier en daar liep er een circusartiest die zijn of haar act ging voorbereiden in de tent. Ook tref ik hier een vrolijke dame voor haar caravan aan, ze vertelt dat ze samen met haar man voor het circus optreedt. Haar man speelt clown in een komische act die een lach op het gezicht van ieder kind tevoorschijn tovert. Nu is hij nog niet herkenbaar als clown, maar vanavond zal dit anders zijn!

De sfeer op het terrein is heel gemoedelijk, je merkt dat iedereen er zin in heeft. Voorafgaand aan de repetitie is er een bespreking zodat iedereen weet wat hij of zij moet doen. De repetitie is begonnen, in de tent zijn artiesten bezig met de laatste voorbereidingen op hun act, en buiten de tent lopen de artiesten in skipak van hun caravan naar de grote circustent. Buiten is de man van de honden act aan het trainen met de honden. Met grote gemak springen de hondjes door hoepels en doen ze kunstjes voor de man. In zijn eigen caravan maakt Alex Sijm zich klaar voor de repetitie. Als hij klaar is komt hij als een echte circusdirecteur in een mooi pak naar buiten. 

Alex Sijm raakte als vierjarig jongetje in de ban van het circus. Toen hij met zijn ouders naar het circus in de buurt ging werd hij gegrepen door de sfeer, de acts en de acrobaten van het circus. Thuisgekomen was het eerste wat de kleine Alex tegen zijn ouders zei: “Later als ik groot ben wil ik ook bij het circus.” Deze wens is nooit vervolgen, want jaren later is Alex trotse directeur van zijn eigen circus: Circus Sijm. 

 Na twintig jaar onderdeel geweest te zijn van de circuswereld is Alex toe aan iets nieuws. In september 2020 stopte Alex Sijm met Wintercircus Sijm. Echter stopt het circus zelf niet, Alex droeg het circus over aan een partij die verder gaat met het circus als het Noord-Hollands Wintercircus.