Desire

Op 18 februari 2020 kreeg Noah’s Ark van het politiebureau in Ntenjeru een telefoontje dat er een ernstig ondervoed meisje was binnengebracht. Het kindje was volgens de politie ernstig gewond en had dringend medische zorg nodig. Ondanks dat Noah’s Ark geen plek had voor nieuwe kinderen, ging de ambulance toch naar het politiebureau toe. Na een rit van ongeveer een uur kwam de ambulance met een arts en iemand van de kliniek aan bij het politiebureau. Dit politiebureau was niet te vergelijken met een bureau zoals wij dat in Nederland kennen. Binnen zag het er oud uit. Zo waren bijvoorbeeld de muren volgeplakt met verschillende wetten die op papier waren geschreven.

Toen de arts vroeg wat er met het kindje was gebeurd, vertelde de vriendelijke politieagente dat het door een tante was mishandeld. Het meisje was eerst door haar moeder bij oma gebracht omdat zij niet voor haar dochter kon zorgen. In Oeganda gebeurt het wel vaker dat een baby uit liefde wordt gegeven aan iemand die er wel goed voor kan zorgen. Zo groeit het kind op in een gezondere situatie dan wanneer het bij de ouder(s) zou blijven. Omdat oma na een aantal jaar niet meer voor haar kleindochter kon zorgen, verhuisde het meisje naar een tante die haar vervolgens mishandelde. Ze was erg ondervoed toen ze bij de politie kwam.

De zesjarige Desire zag er vanwege ondervoeding uit als een vierjarige. Daar schrok haar moeder zo van, dat zij met hulp van de buurvrouw Desire bij de tante weghaalde en naar de politie bracht. Nu lag ze met heel veel pijn bij de politie op een bankje. Die pijn werd veroorzaakt door een onderhuids abces in haar been dat was gaan ontsteken. In combinatie met ondervoeding is dat extra pijnlijk voor een jong meisje. Om te kijken waar de pijn vandaan kwam, moest ze van de arts proberen te gaan staan. Dat deed ze terwijl de pijn van haar gezicht viel af te lezen. Na nog wat andere checks besloot de arts Desire mee te nemen naar de kliniek van Noah’s Ark.

Met de ambulance werd bij moeder thuis nog wat kleding en andere benodigde spulletjes voor de komende dagen opgehaald. Aangekomen bij de kliniek stonden de twee bedden al klaar voor moeder en dochter. Hier zouden ze een paar dagen moeten verblijven zodat Desire aan haar been kon worden behandeld en om verder aan te sterken.

Al na een paar dagen ging het beter met Desire. Het abces in haar been was bijna genezen. Ze was zelfs een beetje aangekomen. En in plaats van pijn kon je blijdschap en dankbaarheid in haar ogen zien. Ter controle moest ze nog een aantal dagen in de kliniek blijven. In de tussentijd kreeg moeder tips voor hoe zij goed voor haar dochter kan zorgen. Daardoor rees het vertrouwen bij de kliniek om Desire weer samen met moeder naar huis te laten gaan.

De 14 dagen dat Desire in de kliniek verbleef, kostte de moeder geen geld. Die kosten werden betaald met donaties die via Noah’s Ark binnenkwamen.