Hidden behind nature

Ik woon in Hekelingen, een klein dorpje vlakbij Spijkenisse. Als je hier op een van de vele dijken staat zie je de Rotterdamse haven met al haar fabrieken en raffinaderijen. Ik ben opgegroeid met de haven, die altijd wel in de buurt is. Als klein kind al was ik veel in de haven te vinden. Samen met mijn vader ging ik hier wel eens met de fiets of auto naartoe. Maar nu ik veel met beeld bezig ben kijk ik heel anders naar de haven.

De haven telt talloze fabrieken en raffinaderijen. En als je goed gaat kijken is er ook redelijk veel natuur te vinden op deze plekken. Bomen en struiken staan verspreidt over de grote terreinen, tussen rook en stoom en langs leidingen met gevaarlijke stoffen. Het is bijna komisch, als je op dit feit gaat letten zie je overal bomen en struiken staan op plekken waar gevaarlijke stoffen en gassen via leidingen door heel de haven heen lopen. Maar waarom? Is het een poging alle uitstoot en vervuiling tot compenseren?