Straatportretten

Met straatfotografie wil ik de alledaagse momenten in het leven van mensen vastleggen. Met alledaags bedoel ik niet per se gewoon of normaal, want wat voor de een normaal is, is voor de ander misschien juist uitzonderlijk. De mensen die ik portretteer benader ik vrijwel altijd voordat ik de foto maak. Hierdoor is het contact dat ik maak als fotograaf ook zichtbaar in het beeld dat ik maak.

Als fotograaf ben ik het liefst in een omgeving waarin ik me onopvallend en anoniem kan bewegen, in de stad dus. Bovendien heb ik voorstraatfotografie mensen nodig. Bij voorkeur het soort mens dat straatfotografie zo leuk maakt: kleurrijke types die bewust of onbewust iets te vertellen hebben. Het zijn de paradijsvogels in ons bestaan, ze geven het straatbeeld én het leven kleur.

Om deze rede ben ik vaak te vinden op de Rotterdamse markt. Ik vind het heerlijk om hier uren rond te struinen en te kijken naar alle verschillende mensen. Als ik een interessant persoon zie stap ik vaak op diegene af en vraag of ik een portret van diegene mag maken. Niet iedereen is hier gaat hier in mee, maar na 100 keer ‘nee’ horen komt vanzelf wel een ‘ja’. Voordat ik het portret maak heb ik altijd eerst een klein gesprekje. Ik ben nieuwsgierig wie de persoon is en wat hem of haar hier brengt. Vaak levert dit een interessant gesprek op.